17. veljače 2020.g.

Vodomjeri, ugradba, i povezani događaji (2)

(No. 1)  No. 2  No. 3 

Kako su VVG mastori za Mjernu Tehniku napravili kvar slavine

(i kako, vjerujem, da su morali raditi, a nisu)

Da dođem do poznaje kako su trebali raditi, a nisu, dugo mi je trebalo. To mi je doista tek koncem proteklog tjedna svanulo, u tom razumievanju živim dakle tek oko dva-tri dana. Pregledavate li slikopise i tekstove, te, ako biste imali uvid u elektroničku poštu, vidjeli biste da nema ovog jasnog razumievanja prije što su majstori trebali odviti prvo, a nisu.

Dobio sam pismeni odgovor elektroničkom poštom od njih 7. veljače. Poriču, sada i pismeno, ikakvu krivnju. Tvrde::

(priepis, s izpravljenom tipkarskim grješkom "Vodomjeri u" u "Vodomjeri su", te "I" u "i", i "dcczs" u "đčćžš")

Vodomjeri su ugrađeni po svim normama i pravilima struke, u Vašem stanu je napravljeno sve kako treba i nema više razloga za dolazak. Ukoliko smatrate da nismo u pravu, molimo Vas da nam dokažete na koji god način želite i mi ćemo po toj odluci snositi troškove vraćanja u prvobitno stanje.

Sit sam dokazivanja očitog onima koji jako dobro znaju da su načinili nemale kvarove prilikom izvođenja svojih radova u mom stanu. Razstavljati vodokotlić nije trebalo i prouzročilo je kvar, što sam dokazao u slikopisu kojeg sam prvog postavio na www.vankina2-10.com, i dostupan je sa: prve stranice, ili izravno na Open Tube-u: Vodomjeri, ugradba, i kvar vodokotlića, spoznaja 1. veljače 2020. g.. Evo, naveli su, u istom e-pismu, ovako

(priepis, s izpravljenim "dcczs" u "đčćžš" i/ili "dj" u "đ)

Tako smo I napravili kod Vas g. Rovis, došli smo pročistiti kutne ventile jer znamo da su se zaštopali radi nečistoće. Budući da je u Vašem stanu nemoguće te iste ventile otegnuti (ventili su zapekli, stari su, hrđavi i neupotrebljivi [...]

Kako su se počeli baviti doslovce izmišljanjem ranijih kvarova (bude li trebalo mogu to precizno objasniti), bitno je ovdje, u početku ovoga dokaza, navesti da su oni jedino mogli saznati u kakvom je stanju ovaj, sporni, kutni ventil, velika zviezda ove naše priče, tako da su... :

Napomena: sve sliedeće slike otvarat će se u istom prozoru, ako ti je brstitelj, preglednik, izpravno konfiguriran. Ako imaš dostatno velik zaslon ("ekran"), namjesti ovaj prozor s tekstom i taj prozor jedan pored drugog, da možeš i čitati i gledati istodobno.

Kvar majstora od vodomjera, kako, uvodna slika

...tako da su ga pokušali odviti. Montirao sam u sliku svoje papagajke i ključeve radi jasnijeg slikovitog prikaza. Oni su imali jače i bolje, a i tjelesno su jači nego ja. Vjerujte, na taj kutni ventil, da bi ga odvili, ti su snagatori primienili, a nekih 20-tak minuta sam to i gledao, vrlo jaku silu da bi taj ventil odvili na tom mjestu, bez uspjeha.

I da moj štovani čtioc ne čeka predugo da sazna kako su trebali raditi, a nisu, odmah da to i navedem.

Nisu odvili armirano crievo/ciev kojeg se matica liepo vidi (nisam stručnjak, možda je pravilnije drukčije ga zvati) koje je crievo/ciev slavine, ciev kojom se slavina spaja na taj kutni ventil, nego su odvijali, svom silinom, uz bar jednom predhodno grijanje acetilenskim plamenom, i to svaki put uzalud, spoj kojeg se matica malo, samo djelomično, vidi s lieve strane na tom kutnom ventilu, odmah izpod matice od cievi slavine. Vidjet će se sasvim liepo u dosta drugih slika koje nudim na ovoj stranici.

Da su prvo odvili maticu armiranog crieva/cievi/dovoda na slavinu, i odmaknuli to armirano crievo, mogli bi odvijati maticu kutnog ventila bez da natezanjem tog armiranog criva prouzroče kvar slavine.

Prva, druga, treća i četvrta slika jasno prikazuju da iz kutnog koljena nad kojim su vrlo snažno primjenjivali silu naši VVG majstori, za Mjernu Tehniku, sporna armirana ciev, kao i susjedna od tople vode sa svog kutnog koljena, dostavljaju vodu u slavinu.

Kvar majstora od vodomjera, kako, prva slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, druga slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, treća slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, četvrta slika

Peta slika prikazuje se kao pozitiv negativa četvrte slike, da se tako izradim. Prikazuje isto mjesto, odozgo, koje četvrta slika prikazuje odozdo.

Kvar majstora od vodomjera, kako, peta slika

Šesta, sedma, osma i deveta slika dokumentira sve ostale prostorne i druge okolnosti (blizinu sifona, i njega su prilikom ovog rada pokvarili, propušta), te jasno prikazuju gore navedenu, i djelomice viđenu, maticu koju su oni pokušavali svom silinom odviti, a da predhodno nisu odpojili maticu cievi slavine, da ne bi oštetili slavinu.

Kvar majstora od vodomjera, kako, šesta slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, sedma slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, osma slika

Kvar majstora od vodomjera, kako, deveta slika

Pa mi recite kako se bilo moglo dogoditi da ne pokvare moju slavinu, kad su je svom silinom natezali?

Je l' dostatan dokaz?, vrlo štovani majstori i prodavatelji od vodomjera iz Mjerne Tehnike i VVG-a?

Ali ako vama i nije, jer za vas dokazi ni najočitiji do sad nisu vriedili, za nekog će sigurno bit, možda i za nekog tko je nadležan za ovakve sporove.

Prvo sam bio ovaj gornji redak napisao sa kraj... Ali ne! Njihova konačna odluka je: nikad ne priznaj da si krivo radio. Mučna tvrdka... i jedna i druga... Tek pri provjeri prije postavljanja razumiem i ovo:

molimo Vas da nam dokažete na koji god način želite i mi ćemo po toj odluci snositi troškove vraćanja u prvobitno stanje

znači: nemamo što dalje razpravljati, jedino inspektor, ili sud. Na takvu odluku misle...

Pa, ako Bog da, da vidimo kako "institucije ove države rade svoj posao".

Tko su majstori od vodomjera? Negdje svaki put kad se radilo, ovaj je kombi bio parkiran u blizini naše sgrade, a i navode pismeno iz Mjerne Tehnike da VVG jesu njihovi kooperanti.